Doelgroep: alle belangstellenden
Docent: Kyo Gerrits
Dit college staat in het teken van koningin Dido. Zij is natuurlijk vooral bekend als personage uit Vergilius' Aeneis, waar Aeneas haar plots achterlaat om zijn lot te volgen en een tweede Troje te stichten. Beiden zijn door de goden beïnvloed en op dit slecht-aflopende pad gebracht, maar met nogal verschillende consequenties. Voor Aeneas is de episode een uitgelezen kans om zijn pietas jegens vaderland, goden en het lot te tonen, terwijl voor Dido het natuurlijk een stuk minder gezellig en heldhaftig is: uiteindelijk is ze achtergelaten, door de goden misleid, is haar eerste man verraden en haar stad verwaarloosd. Is dat allemaal wel 'eerlijk'?
Vergilius was niet als enige geïnteresseerd in dit tragische verhaal en velen na hem hebben zich om Dido’s lot bekommerd. Want hoe moeten we Dido, haar personage en haar verhaal lezen? Bestaat zij inderdaad vooral om te laten zien dat Aeneas door zijn pietas plicht boven liefde verkiest, of zitten er in haar tragische afloop kritische noten over zulke smoesjes verstopt? En wie is Dido zelf? In hoeverre fungeert zij als spiegel voor de ideale man Aeneas, als vrouw, machthebber, buitenlander of ander? Verschillende auteurs hebben Dido een nieuw leven, een nieuw perspectief of zelfs een nieuw verhaal gegeven en daar gaan we in dit college dieper op in, specifiek vanuit de Engelse literatuur. Hoe verschijnt Dido in die werken? Wat verandert en wat blijft hetzelfde, en wat zijn de consequenties daarvan? En waarom zijn deze auteurs eigenlijk zo geïnteresseerd in haar lot?
In dit college gaan we dus dieper in op de receptie van Dido. We beginnen met wat Latijn van Vergilius en Ovidius, en zullen dan een blik werpen op de Engelse literatuur met onder andere Chaucer, Marlowe, Dryden en Purcell. Dit college is geschikt voor scholieren, studenten en andere geïnteresseerden. Er zal wat Latijn en vooral veel Engels worden gelezen.