Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
uva.nl
Zomerprogramma
Klassieke talen

Zomerschoollezing

Zoals ieder jaar is er ook in de editie van 2022 op woensdagmiddag de Zomerschoollezing. Dit jaar zal dr. Jacqueline Klooster ingaan op de recente populariteit van romans die klassieke mythologische verhalen (her)vertellen vanuit het vrouwelijk perspectief. Hoe kan deze populariteit worden geduid? 

De Bestseller-muze: (pop-)feminisme en de oudheid in populaire fictie

Circe, The Silence of the Girls, A thousand ships, For the most beautiful: slechts een selectie uit de titels van populaire romans over de oudheid die in de afgelopen vijf jaar verschenen. Allemaal hebben ze als thema de ervaring van vrouwen uit de Griekse mythologie, verteld door vrouwelijke personages en auteurs. Circe, Briseïs, Atalanta, Helena en vele andere krijgen zo een stem die we in eerdere versies van hun verhaal niet, of toch in elk geval niet zo duidelijk, konden horen. Zelfs de Muze Calliope mag commentaar leveren op haar normaalgesproken ondergeschikte rol. 

Waar komt dit fenomeen zo plotseling vandaan? Waarom kregen zoveel vrouwelijke auteurs schijnbaar tegelijk de inspiratie om een stem te geven aan mythische vrouwen, en waarom is dit zo enorm succesvol, gezien de oplage en ontvangst van deze romans? Zegt dit iets over onze eigen wereld, over de teksten uit de oudheid of over allebei? We nemen passages uit deze nieuwe en interessante romans onder de loep in combinatie met de antieke bronteksten.